Fonksiyonel antrenman son birkaç yıldır popülerliği artan, temelinde vücut ağırlığı ve serbest ağırlıklar bulunan bir antrenman türüdür. Bu antrenman türünde amaç tek bir hareketle olabildiğinde kas grubunu çalıştırmak, vücudu daha hızlı bir şekilde şekle sokmak ve etkili sonuçlar almaktır.
Fonksiyonel antrenmanda değişik yoğunlukta ve sürede hareketler bir araya getirilir. Zorluk seviyesi kademeli olarak artan, vücudu daha dengeli, esnek, dayanıklı ve hızlı bir hale getirmeyi amaçlayan bu seride ders süresi de kısadır. 30 dakika gibi kısa bir sürede yoğun ve aktif bir çalışma yapıldığı için fonksiyonel antrenman özellikle fazla vakti olmayan, daha hızlı bir şekilde etki görmek isteyenler için en ideal egzersizlerden biridir.
Fonksiyonel Antrenman Nasıl Yapılır?
yapılırÖncelikle fonksiyonel antrenmanın bir eğitmen eşliğinde yapılması çok önemlidir. Çünkü hangi kas gruplarının ne kadar yoğunlukta, ne kadar sürede çalıştırılması gerektiğini bilen birisi tarafından yönlendirilmek hem sakatlık riskini ortadan kaldıracak hem de dersin verimliliğini artıracaktır.
Fonksiyonel antrenman yaparken yalnızca vücut ağırlığınızla çalışabilmenin yanı sıra kettlebel, TRX, 4D Pro gibi farklı aletlerle de çalışabilirsiniz. Bunların yanı sıra ip, halat, dumbell, direnç bandı gibi fitnesstan aşina olduğumuz aletleri de kullanabilirsiniz.
Fonksiyonel antrenman nasıl yapılır net bir cevabı yoktur diyebiliriz çünkü her ders, her antrenman birbirinden farklı hareketleri içerir. Her zaman için yeni ve zorlayıcı hareketler eklenir, farklı kas gruplarına odaklanılabilir ve bu nedenle 30 dakika içinde yaptığınız tüm hareketler bir sonraki derste yer almayabilir bile.
Fonksiyonel antrenman aletleri ve fonksiyonel antrenman hareketleri nelerdir sorunuzun cevabını verdiğimizde eminiz ki bu antrenman türüne dair çok daha geniş bir bilgiye sahip olabilirsiniz.
Fonksiyonel Antrenman Hareketleri Nelerdir?
- Squat Temelli Hareketler
Fonksiyonel antrenmanlarda en sık tercih edilen hareketlerden biri squattır. Squatı yalnızca eğilip kalkarak değil aynı zamanda ağırlık ya da zıplamalı bir şekilde yaptırarak farklı kas gruplarının da çalışması sağlanır.
Örneğin squata eğildikten sonra zıplayarak yükselme, kettlebell ya da dumbell gibi ağırlıklarla aşağı yukarı hareketler, squata inildiğinde kolların ağırlıkla birlikte yukarı kalktığı gibi birbirinden farklı varyasyonlar bu seriye eklenebilir.
Bildiğiniz gibi squat bacak ve kalça kaslarının yanı sıra karın ve bel kaslarını da çalıştırır. Ağırlıklar eklendiğinde ise artık kol kaslarınız da devreye girmiş olur. Yalnızca yağ yakmak değil aynı zamanda dengeyi de artırmak için squat değerli bir harekettir.
- Şınav Temelli Hareketler
Şınav temelli hareketlerde dizler yerde olabilir, havada olabilir, bir denge aleti ile yapılabilir ya da hızlı bir şekilde zıplamalı şınava dönüştürülebilir. Bu hareketlerde temel olarak göğüs, arka kol, omuz, karın ve sırt kasları çalışır. Ancak işin içine zıplama da girdiği durumlarda bacak kaslarının da aktif bir şekilde çalıştığını görürsünüz.
Fonksiyonel antremanda en sık yapılan hareketlerden bir tanesi de bu nedenle şınavdır. Yoğun bir çalışma sağlayıp çok fazla kas grubunu harekete geçirdiği için tercih edilir.
- Zıplama temelli hareketler
Mükemmel bir kardiyo hareketi olduğunu söyleyebiliriz. Zıplamak her ne kadar kolay gibi görünse de bir yükseltiye zıplamak ya da şınav ve squat gibi hareketlerden sonra gerçekleştirilen zıplamalar nabzı yükseltmekle kalmaz aynı zamanda denge güç konusunda da gelişim sağlar.
Bacak, karın ve bel kaslarının aktif bir şekilde çalıştığı bu hareketlere halat, ip, direnç bandı ya da ağırlıklar eklenebilir. Zıplama temelli hareketlerde bacakların aynı anda yerden kesilmesi ve aynı anda yere indirilmesi sakatlanmaları engelleyebilmek adına önemlidir.
- Mekik temelli hareketler
Mekik temelli hareketler özellikle karın ve sırt kaslarının aktif bir şekilde çalışmasını hedefler. Yalnızca yerde değil aynı zamanda denge konusunda da gelişim sağlayabilmek adına pilates topu gibi oynayan zeminler üzerinde de yaptırılır. Böylece hem dengede durmaya çalışılır hem de yoğun bir şekilde karın bölgesindeki haslar çalıştırılır.
Mekik karın bölgesine ek olarak ön bacak ve bel kaslarını da çalıştırdığı için tercih edilir. Çapraz mekik yöntemi gibi kendi içinde ekstra aletler olmadan da yapılabilir.
Fonksiyonel Antrenman Aletleri Nelerdir?
Fonksiyonel antrenmanın temelde vücut ağırlığınızla olduğunu söylemiştik. Yani aslında vücudunuz en büyük aletiniz ya da enstrümanınız. Ancak seviye atlamak, hareketleri zorlaştırmak ya da farklı hareketleri devreye sokabilmek adına fonksiyonel antrenmanda kullanılan özel aletler de mevcuttur.
İlk olarak ağırlıklardan başlayalım.
- Dumbell ve Kettlebell
Fitness’ta dumbell ile sıklıkla karşılaşırız ancak kettlebell biraz daha az görürüz. Fonksiyonel antrenmanda tutuş kolaylığı ve ergonomi açısından kettlebell denilen ağırlık türü de sıklıkla tercih edilir.
- Direnç Bandı
Direnç bantları farklı esneme seviyelerinde olan, vücudunuzun banda karşı direnci ile hareketlere farklılık katan bir alettir. Direnç bantları o kadar kullanışlıdır ki tüm vücudu çalıştıracak hareketleri yapabilirsiniz.
- 4D Pro
Fonksiyonel antrenman aletleri arasında en eğlenceli olan alettir diyebiliriz. Salıncak mantığında kurulan 4D Pro eğlenceli ve basit görünmesine nazaran zorlayıcı bir antrenman yapmanıza yardımcı olur. Çünkü 4D Pro’da denge ve gücünüzü doğru kullanabilmek temel kriterler haline gelir.
- TRX
Tıpkı 4D Pro’da olduğu gibi TRX’te de kendi vücut ağırlığınızı kullanarak egzersiz yaparsınız. Yalnızca ellerinize değil ayaklarınıza da takabileceğiniz özel tutunma alanları sayesinde hareket sayısı neredeyse sınırsızdır. Güçlenmek, denge kaslarını çalıştırmak, yağ yakmak isteyenler için en iyi seçeneklerdendir.
Fonksiyonel Antrenmanın Faydaları Nelerdir?
Artık fonksiyonel antrenmanı daha yakından tanıdığınıza eminiz. Peki fonksiyonel antrenmanın faydaları nelerdir? Bu sıkı ve zinde antrenmanın faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
- Yağ Yakımına Yardımcı Olur
Sağlıklı bir beslenme ile harmanlandığında fonksiyonel antrenman kısa sürede daha hızlı bir şekilde yağ yakmaya yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırarak kilo verme sürecini de hızlandırır. Bu sayede fonksiyonel antrenman kilo verdirir mi sorusu tamamen aklınızdan çıkmış olur.
- Duruş Bozukluklarını Giderir
Postür problemleri olanlar için fonksiyonel antrenman oldukça iyi bir alternatiftir. Tüm kas gruplarını çalıştırmasının yanı sıra omurga çevresindeki kasları da yoğun bir şekilde çalıştırdığı için duruşunuz dikleşir, omurga nedenli hastalıkların iyileşmesine yardımcı olur.
- Gövde (core) Kaslarınızın Gücünü Artırır
Güçlenir, daha sağlıklı bir vücuda sahip olursunuz. Çünkü bedeninizin en küçük kas grubundan en büyük kas grubuna kadar neredeyse hepsinin çalışmasını sağlar ancak core kasları olarak bilinen gövde kaslarını ekstra çalıştırması ile birlikte bedeninizin merkezi de daha dirençli olur.
- Sakatlanma Riskini Azaltır
Aktif bir şekilde spor yaptığınız için kaslarınız güçlenir ve bunun sonrasında spor ya da farklı kaynaklı sakatlanma riskleri azalmış olur. Örneğin bir eşyayı almak için eğildiğinizde bedeninizin özellikle de gövde ve bel çevresindeki kaslarınızın idmanlı olması nedeniyle sakatlanma ihtimaliniz azalmış olur.
Fonksiyonel Antrenman Ne Kadar Sürede Etki Eder?
Her sporda olduğu gibi fonksiyonel antrenmanda da etki süresi kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Aynı zamanda haftada kaç kez yapıldığına, dersin yoğunluğuna ve beslenme düzenine bağlı olarak alacağınız sonuçlar 4 ders gibi kısa bir süreden 10 ders gibi biraz daha uzun bir süreye kadar yayılabilir. Ancak fonksiyonel antrenman yoğun bir egzersiz olduğu ve tüm kasları çalıştırmayı hedeflediği için genel olarak daha hızlı dönüşler alabilirsiniz.
Yine set ve tekrar sayıları da kas gelişimini, egzersizin yoğunluğunu değiştireceği için en doğru sonuca hızlıca ulaşabilmek adına sizi analiz edebilen ve ihtiyaçlarınızı görebilen bir eğitmenle bu süreci yönetmek çok daha doğru olacaktır.
Fonksiyonel Antrenman Fiyatları
Fonksiyonel antrenman fiyatları ders ve paket fiyatları olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak tüm sporlarda olduğu gibi verdiğiniz paranın karşılığını alabileceğinize emin olabileceğiniz, anatomi ve spor konusunda bilgi sahibi eğitmenlerle ilerlemeniz, personal trainer olarak seçeceğiniz kişinin bu spor alanına hakim olması çok daha önemli olacaktır.
Fonksiyonel antrenman bireysel ve düet derslerine dair bilgi almak, ders ücretlerini öğrenmek için 0212 212 00 16 no’lu telefondan arayabilirsiniz. Fonksiyonel antrenman fiyatları hakkında yüz yüze görüşmek isterseniz fituppilates@gmail.com adresine e-posta gönderebilir ya da web sitemizde yer alan demo formunu doldurabilirsiniz. Böylece bu antrenmanı daha detaylı bir şekilde konuşarak ücretlerimiz hakkında da bilgilendirme yapabiliriz
Fonksiyonel Antrenman Başvuru: 0212 212 00 16 | fituppilates@gmail.com
0 yorum